Utjecaj nadogradnje postojećeg hidroenergetskog sustava novom reverzibilnom hidroelektranom izvedbe "pureće gnijezdo" na profit vlasnika postojeće hidroelektrane : diplomski rad - Kancijan, Marko (M. Kancijan, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U diplomskom radu objašnjeni su osnovni pojmovi vezani uz hidroelektrane s posebnim naglaskom na reverzibilne hidroelektrane. Dan je prikaz proizvodnih jedinica u hrvatskom elektroenergetskom sustavu. Kod prikaza proizvodnih jedinica, posebna pažnja je stavljena na one proizvodne objekte koji su lokacijski smješteni na slivu rijeke Cetine. Također je uz kratke opise dana i prokomentirana konfiguracija terena u okolici postojećih akumulacija. Za spomenuti sliv je napravljen matematički model u kojem se promatra njegova nadogradnja reverzibilnom hidroelektranom izvedbe „pureće gnijezdo“. Analiza je napravljena za šest različitih scenarija (osnovni slučaj bez reverzibilne hidroelektrane i pet slučajeva u kojima se koriste već postojeće akumulacije za donje jezero). U radu su također prikazani rezultati simulacija, te su uspoređena dva najoptimalnija slučaja. Korišteni optimizacijski alati (solveri) su: GAMS (CPLEX), AIMMS (CPLEX) i Python (Gurobi).