Algoritmi pravedne raspodjele resursa u bežičnim relejnim mrežama : diplomski rad - Smiljanić, Marin (M. Smiljanić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Posljednjih je godina znatno uznapredovala tehnološka sofisticiranost bežičnih mreža. Najraširenija metoda prijenosa podataka u njima je OFDMA (eng. orthogonal frequency- division multiple access), koja između ostalog svoju popularnost duguje i korištenju u mobilnom standardu LTE. U slučajevima kad izravni prijenos od izvora do odredišta nije moguć koriste se tzv. relejne stanice. Mreža s relejima naziva se relejna mreža. Rad započinje kratkim uvodom u metodu OFDMA i relejne mreže. Korištenjem amplify-and-forward metode u OFDMA relejnim mrežama nameću se problemi raspodjele pod-nosilaca, raspodjele snage i postizanja pravednosti. Razmatra se sustav s jednim izvorom, jednim relejem i jednim odredištem koje poslužuje više korisnika. Algoritam razvijen u sklopu diplomskog rada koristi grupiranje uzastopnih pod-nosilaca u grupe, što je mogu ́ce zbog visoke korelacije uzastopnih pod-nosilaca, a ubrzava algoritam i smanjuje trošak signalizacije. Sparivanje pod-nosilaca na releju se odvija na razini grupa. Računa se i raspodjela grupa na korisnike te naposljetku raspodjela snage na releju s ciljem osiguravanja pravednosti i maksimizacije prijenosne brzine. Pristup sparivanja pojedinačnih pod-nosilaca koristi se kao benchmark i pokazuje se da razvijeni algoritam daje vrlo dobre rezultate čak i s relativno velikim grupama.