Utjecaj preusmjeravanja tokova na protokol TCP CUBIC u softverski upravljanim mrežama : završni rad - Ursa, Domagoj (D. Ursa, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Softversko upravljanje mrežama koncept je mrežne arhitekture koji je trenutno u nastanku i nameće se kao rješenje problema koji se pojavljuju u tradicionalnim arhitekturama. Glavna ideja koju predstavlja SDN u odnosu na tradicionalnu arhitekturu mreža je odvajanje kontrolne cjeline od podatkovne. Tim odvajanjem postiže se velika apstrakcija mreže, pa se aplikacijama i mrežnim uslugama cijela mreža prikazuje kao jedan logički komutator. Odvajanje kontrolne cjeline od podatkovne postiže se tako da mrežni uređaji, kao što su usmjerivači i komutatori ostaju bez svoje odgovornostikontrole mreže, već jednostavno prihvaćaju i procesiraju naredbe koje dolaze iz centraliziranog SDN upravljača. Centralizacijom mreže u kontrolnom sloju u jednu logičku točku pojednostavljuje se oblikovanje i upravljanje cijele mreže. Dodatno, mrežniadministratori dobivaju mogućnost podešavanja, upravljanja, osiguravanja i optimizacije mrežnih resursa s dinamičkim automatiziranim SDN programima. Unutar koncepta SDN razvijen je protokol OpenFlow koji je razvijen sa svrhom razmjena poruka između centraliziranog upravljača i mrežnih uređaja. Kako je ta komunikacija od velike važnosti i mora se osigurati neometan i pouzdan promet, komunikacija se odvija sigurnim kanalom TLS (engl. Transport Layer Security) sesije. SDN omogućava mrežnim administratorima istraživanje raznih mrežnih uvjeta sa stvarnim parametrima bez narušavanja stvarnog mrežnog prometa. Moguće je istraživati, uspoređivati i analizirati razne protokole kao npr. TCP te pratiti ponašanje tih protokola u različitim mrežnim uvjetima. Jednostavnije ispitivanje protokola dovodi do lakšeg otkrivanja nedostataka i samim time do pronalaska rješenja tih nedostatka i jednostavne implementacije novijih rješenja u stvarnu mrežu.