Projektiranje bipolarnih radiofrekvencijskih niskošumnih pojačala : diplomski rad - Mikolčić, Matija (M. Mikolčić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu projektirano je niskošumno pojačalo za radnu frekvenciju 1.8 GHz korištenjem programskog alata Advanced Design System. Kao aktivni element korišten je bipolarni tranzistor BFP420 kompanije Infineon. Modeli tranzistora i mjereni S-parametri preuzeti su sa stranica proizvođača. Pojačalo je projektirano tako da bude bezuvjetno stabilno na svim frekvencijama. Projektirane su ulazna i izlazna mreža za prilagodbu impedancije korištenjem mikrotrakastih linija. Mreže su projektirane tako da je ulaz tranzistora zaključen impedancijom kojom se postiže minimalni faktor šuma, a izlaz impedancijom kojom se postiže maksimalni prijenos snage na izlazu. Također su projektirane prilagodne mreže za napajanje na ulazu i izlazu pojačala. Nakon električkog dizajna, napravljena je fizička realizacija na PCB-u koja je verificirana 3D elektromagnetskim simulacijama i korištenjem modela realnih komponenata. Realizirano pojačalo ima pojačanje 10.6 dB i faktor šuma 1.51 dB. Mjerenja gotovog pojačala pokazala su dobro poklapanje sa simulacijama.