Modeliranje sustava koji iskače iz vode pod utjecajem uzgona : završni rad - Jakovčev, Donat (D. Jakovčev, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U završnom radu definiran je fizikalni model kuglice koja zaranja do zadane dubine, izranja i iskače iz vode. Definirano je dinamičko ponašanje takve kuglice u ovisnosti o sili teži, sili dinamičkog otpora fluida i sili uzgona za vrijeme gibanja kuglice kroz vodu, zrak i na prijelazu medija. Poanta iskakanja je u ostvarivanju bežične komunikacije s plovilom u blizini i prijenosom prikupljenih podataka u prošlom zaronu. Jer kuglica je zapravo model sonde koja se može nadograditi kamerom ili senzorima za kemijsku analizu vode i tako istražiti podmorje.