Analiza signalizacijskog prometa između krajnjeg korisnika i internetskog višemedijskog podsustava : diplomski rad - Divić, Ivan (I. Divić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje i analizira komunikaciju između krajnjeg korisnika i internetskog multimedijskog podsustava (IMS). U uvodnim poglavljima ukratko su opisani sustav IMS i protokol SIP. U prvom poglavlju naglasak je stavljen na arhitekturu sustava IMS, a u nastavku su opisani neki od ključnih elemenata tog sustava te njihove funkcionalnosti. Drugo poglavlje donosi kratki pregled određenih SIP metoda, opisuje zahtjeve, odgovore i pojedine dijelove svake SIP poruke. U uvodnim poglavljima detaljnije je opisan proces registracije korisnika. Cilj ovog rada je testiranje veze između korisnika i sustava IMS u različitim uvjetima koji su određeni varijabilnim parametrima Poissonove razdiobe. U trećem poglavlju predstavljeni su rezultati testiranja u grafičkom i numeričkom obliku koji nam daju uvid u funkcioniranje korisničkog agenta i sustava IMS u testnim uvjetima.