Energijski pozitivna zgrada : završni rad - Mešić, Mirza (M. Mešić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Energetska učinkovitost je suma isplaniranih i provedenih mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije tako da razina udobnosti i stopa proizvodnje ostanu sačuvane. Pasivna kuća je energetski najštedljiviji oblik niskoenergetske građevine. Svojim oblikom, debljinom toplinske izolacije, vrstom i veličinom otvora kao i njihova ostakljenja te ugradnjom uređaja za iskorištavanje topline zemlje ili podzemnih voda ostvaruje ugodno stanovanje i zimi i ljeti bez uobičajenih sustava za grijanje i klimatizaciju. Također, u praksi se ugrađuju i uređaji za ventilaciju sa iskorištavanjem topline otpadnog zraka – rekuperatori.