Grafički prikaz ionosferskog kašnjenja iznad Europe : završni rad - Buterin, Marko (M. Buterin, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U današnje doba određivanje trenutnog položaja na Zemlji postalo je neophodno za život svih ljudi. Točan izračun pozicije je prijeko potreban u svim granama ljudskog djelovanja. Za te potrebe koristi se GNSS (globalni navigacijski satelitski sustav). Međutim postoji niz problema koji smanjuju preciznost izračuna među kojima je najznačajnije ionosfersko kašnjenje jer uzrokuje najveća odstupanja od točnog položaja. Glavni problem je što se ionosfera mijenja tokom dana jer ovisi o sunčevom zračenju. Također se mijenja periodično svakih 11 godina što predstavlja jedan solarni ciklus. Da bi se smanjile pogreške uzrokovane ionosferskim kašnjenjem koriste se dvofrekvencijski prijemnici, diferencijski prijam te modeli ionosfere. Za potrebe rada je izrađen program za prikaz ionosferskog kašnjenja iznad Europe uz pomoć programskog paketa Matlab koji nam vrlo lako omogućuje uvid u ionosfersko kašnjenje u bilo kojem trenutku promatranog dana za dostupne podatke.