Izgradnja virtualizirane okoline za siguran pristup Internet bankarstvu : završni rad - Gutlić, Belma (B. Gutlić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Rad se sastoji od analize virtualizacijskih tehnika, trenutnih prijetnji internet bankarstvu i odabira pravog rješenja za siguran sustav korištenja internet bankarstva. Na početku su opisane neke od mogućnosti desktop virtualizacije od kojih je odabran VirtualBox program kao prenosivo i kompatibilno rješenje koje odgovara većini korisnika. Nakon toga su analizirane trenutne prijetnje u internet bankarstvu koje ovaj sustav ima namjeru spriječiti. Za dizajn sustava i njegovu implementaciju posvećeno je posebno poglavlje koje objašnjava kako sustav radi na mrežnoj i aplikacijskoj razini, odnosno kakva je komunikacija virtualnog stroja gost-domaćin, zaštita podataka https protokolom, DNS razlučivanje imena, firewall, dodaci za bolju zaštitu samog preglednika i ostale potrebne konfiguracije koje pomažu smanjiti prijetnje. U konačnici, opisano je koliko takvo rješenje stvarno pomaže u zaštiti korisnika i koji su sve potencijalni rizici na koje ne može utjecati.