Postugljični gradovi i zajednice : završni rad - Pavlić, Ivana (I. Pavlić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Koncept postuugljičnog grada budućnosti predstavlja prekid trenutne ugljične ovisnosti koja je dovela do visoke razine emisija stakleničkih plinova i nepovoljnih klimatskih promjena. Na temelju analize četiri grada sudionika EU projekta Pocacito uočene su slične aktivnosti gradskih uprava. Uvođenje obveznih certifikata energetske učinkovitosti, poboljšanje vodoopskrbne mreže s ciljem smanjenja gubitaka vode, poticanje svijesti o održivim načinima transporta i poticanje recikliranja samo su neki načini pomoću kojih grad napreduje prema postugljičnom gradu budućnosti. Grad koji ima za cilj smanjenje emisija obvezno treba uvesti sustav praćenja smanjenja emisija i pratiti vlastitu potrošnju energije po sektorima te na temelju rezultata djelovati.