Posljedice ispusta plinovitog radiaktivnog materijala iz nuklearne elektrane na okoliš : diplomski rad - Filipović, Matea (M. Filipović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Analiza nuklearne sigurnosti ključna je za razvoj nuklearne energetike. Tijekom akcidenta u nuklearnoj elektrani dolazi do oštećenja goriva. Iz goriva se oslobađaju radioaktivni elementi u kontejment i grupiraju se u kategorije po sličnim svojstvima. Nakon oslobađanja iz elektrane radioaktivni ispust se promatra u dozama te se prati njegova disperzija u okoliš. Neki učinci primljenih doza ne mogu se vidjeti odmah već je za to potreban dulji vremenski period. Vrlo je važno pravovremeno utvrditi smjer kretanja ispusta kako bi se poduzele potrebne mjere i akcije zaštite ljudske populacije. U radu je prikazana problematika radioaktivnog ispusta iz nuklearne elektrane te njezin utjecaj na okoliš. Detaljno su opisani utjecaji na širenje ispusta, disperzija i taloženje u okolišu. Spomenuti su matematički modeli kojima se opisuje transport radioaktivnog materijala. Napravljen je proračun u programu RASCAL za slučaj plinovitog radioaktivnog ispusta iz nuklearne elektrane u okoliš za vrijeme akcidenta te analizirana uloga određivanja kategorija ispusta.