Modeliranje zagrijavanja goriva u bazenu za istrošeno gorivo programom MELCOR : diplomski rad - Filipašić, Mario (M. Filipašić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je razmotriti ponašanje bazena za istrošeno gorivo NE Krško u slučaju akcidenta. Poslije terorističkih napada u SAD i poslije nesreće u NE Fukushima počele su se razmatrati mogućnosti dugotrajnog gubitka hlađenja i velikih gubitaka hladioca s posljedičnim otkrivanjem goriva, oksidacijom košuljice, proizvodnjom vodika i u konačnici taljenjem i relokacijom goriva praćeni oslobađanjem velike količine plinovitog radioaktivnog materijala. U sklopu rada napravljen je model bazena za istrošeno gorivo NEK Krško za program MELCOR s dobivenim geometrijskim podacima bazena i gorivnih elementa. Proveden je proračun za slučaj dugotrajnog gubitka hlađenja bazena do trenutka početka značajnije oksidacije košuljice. Dobiveni podatci su protumačeni te grafički prikazani.