Nelinearni matematički modeli regulacijskih sustava u hidroelektrani : diplomski rad - Baškarad, Tomislav (T. Baškarad, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Matematičko modeliranje regulacijskih sustava u hidroelektrani se sastoji od opisa dijelova hidroelektrane pomoću nelinearnih diferencijalnih jednadžbi te uporabe programskog paketa Matlab/Simulink. Rad se sastoji od 5 glavnih poglavlja. Uvod obuhvaća prikaz opsega rada i temeljne pojmove vezane uz podjelu hidroelektrana te opis visokotlačne derivacijske hidroelektrane. U 3. poglavlju su detaljno razrađeni nelinearni matematički modeli svih elemenata hidroelektrane od zahvata do priključka na elektroenergetski sustav te temeljem tih matematičkih modela su definirane strukturne blokovske sheme simulacijskih modela na Matlab/Simulinku. U 4. poglavlju su detaljno opisani elementi HE Zakučac te su izračunati i prikazani svi ulazni parametri potrebni za simulacijski model hidroelektrane. U 5. poglavlju je ispitano ponašanje hidroelektrane pri skokovitim promjenama opterećenja u režimu sekundarne regulacije i u otočnom radu, te pri promjeni referentnog napona uzbude. Dobiveni rezultati simulacije prikazaju: dinamički tlak pred turbinom, protok kroz tlačni cjevovod i turbinu, brzinu vrtnje agregata, mehaničku snage turbine, radnu i jalovu snage generatora, napon, struju i kut opterećenja generatora