Tenzorsko glasovanje za analizu stabla krvnih žila : diplomski rad - Hrženjak, Goran (G. Hrženjak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Opisana je razvijena metoda detekcije izduženih struktura na slici. Glavna namjena joj je detekcija krvnih žila na slikama očne pozadine. Na temelju ulazne slike i odabira ulaznih parametara provodi se algoritam koji se sastoji od generiranja polja tenzora, tenzorskog glasovanja sa svrhom unaprjeđivanja rezultata i izdvajanja značajki. Metoda filtriranja temelji se na konvolucijama filtara izračunatih kao derivacije Gaussove funkcije. Tenzorsko glasovanje je metoda koja primjetno unaprjeđuje rezultate filtriranja, a temelji se na propagaciji informacija o lokalnoj orijentaciji i intenzitetu značajki slike. Korištena je metoda glasovanja uz ubrzive filtre koja omogućuje implementaciju čije je izvođenje vrlo brzo i efikasno. Programsko rješenje je ostvareno Matlabovim skriptama, funkcijama i razredima i testirano je na dostupnom skupu slika uz rezultate prihvatljive točnosti u usporedbi s referentnim slikama s označenim žilama.