Niskotehnološka energetska rješenja za zemlje u razvoju : završni rad - Gašparini, Stipe (S. Gašparini, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U novije vrijeme, zemlje u razvoju sve više postaju predvodnici u korištenju čišćih niskotehnoloških rješenja u energetici. Razlog tome je što takve jednostavne i praktične tehnologije postaju svima dostupne. Tehnologije za iskorištavanje energije Sunca koje se danas najčešće koriste u zemljama u razvoju su sunčani toplinski sustavi za zagrijavanje vode i podršku grijanju, fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije te solarna kuhala i pećnice. Za iskorištavanje energije biomase koriste se biomeileri, a energija vjetra iskorištava se pomoću manjih vjetroagregata. Veoma zanimljiv je princip hibridne vjetroelektrane koja uz stvaranje el.energije ima mogućnost kondenzacije vlage u zraku, čime može proizvoditi pitku vodu.