Analiza ponašanja posjetitelja kataloga weba : završni rad - Stanić, Boris (B. Stanić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Za uspješno vođenje internet stranice potrebno je pratiti ponašanje njenih korisnika i njihov odnos prema sadržaju koji im je predstavljen. Čovjek bez pomoći servisa koji je specijaliziran za takav zadatak ne može kvalitetno obraditi sve potrebne informacije potrebne za donošenje točnih odluka. Najpopularniji servis za praćenje prometa na stranici je Google Analytics[10]. Google Analytics, nakon što se uspješno implementira u stranicu, prati ponašanje svih korisnika koji uđu na stranicu i o tome vodi statistiku. Rezultate praćenja je moguće prema potrebi dohvatiti za analizu. U ovom su radu korištena mjerenja iz Google Analyticsa za utvrđivanje popularnih kategorija službenog CARNetovog kataloga WWW poslužitelja u Hrvatskoj. Analiza je provedena uz pomoć razvijenog modela koji se temelji na matematičkoj statistici i pseudo slučajnosti. Evaluacijom modela utvrđene su pravilnosti u ponašanju posjetitelja kataloga za određena vremenska razdoblja, dok za neka razdoblja nije bilo moguće utvrditi izrazitu pravilnost. Dublju analizu i prilagodbu modela najbolje je provesti kada se model stavi u funkciju za koju je razvijen.