Uloga kombinirane elektrane u regulaciji djelatne snage i frekvencije : diplomski rad - Mužek, Mario (M. Mužek, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Sa sve većim brojem obnovljivih izvora, narušava se stabilnost elektroenergetskog sustava zbog trenutnih odstupanja između potrošnje i proizvodnje električne energije. Nedostatkom kapaciteta za primarnu i sekundarnu regulaciju s brzim odzivima promjene snage u odnosu na instalirane kapacitete iz obnovljivih izvora energije, sve se više razmatra mogućnost rada kombi elektrane u svrhu regulacije djelatne snage. U radu su analizirane mogućnosti korištenja kombi elektrane u regulaciji djelatne snage i frekvencije. Regulacija se postiče radom kombi bloka u djelomičnom opterećenju, gdje isporučuje manje izlazne snage nego što je to nominalno moguće pri trenutnim okolišnim uvjetima, no s tim se i pogoršavaju performanse elektrane. Dinamika plinsko – parnog kogeneracijskog bloka se razmatra s ciljem promatranja brzina prijelaznih pojava unutar sustava. Kogeneracijska elektrana je matematički modelirana, te su sve jednadžbe za svaki dio integrirane u jedan blok koji se nametnutim poremećajima izbacuju iz stacionarnog stanja te se promatra tromost sustava za postizanje novog stacionarnog stanja. Ekonomska isplativost je bitno narušena kod rada pri smanjenom opterećenju, s obzirom na investicijski trošak cijelog postrojenja. Ako je ekonomski opravdano, elektrana može raditi s smanjenim kapacitetom, te za to dobiva godišnje naknade.