Koordinirani pogon vjetrene elektrane i baterijskog sustava pohrane električne energije : diplomski rad - Bekavac, Ivan (I. Bekavac, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu predlaže se koordinirani pogon vjetrene elektrane i baterijskog sustava pohrane energije. Glavne prednosti navedenog koordiniranog pogona su smanjenje utjecaja pogreške u prognoziranju snage vjetrene elektrane uz produljenje životnog vijeka baterijskog sustava pohrane energije. Najprije se u fazi planiranja opisuje metoda određivanja kapaciteta baterijskog sustava za proračun optimalnog energetskog kapaciteta i nazivne snage baterijskog sustava bazirano na povijesnim mjernim podacima. Zatim se modelira upravljanje kratkoročnom isporukom snage bazirano na prognoziranim snagama vjetra. Predstavljena je studija slučaja kako bi se potvrdila učinkovitost predložene metode.