Forenzička audio analiza i prepoznavanje govornika : diplomski rad - Sabol, Ana (A. Sabol, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada dijeli se u dvije cjeline: forenzička audio analiza i prepoznavanje govornika. Na početku rada opisan je razvoj audio medija od fonografa pa sve do SSD diskova. U forenzičkoj audio analizi proučavaju se sva područja forenzičke audio obrade. Proces prepoznavanja govornika vrši se preko određenih atributa glasa. Iz teoretskih proučavanja prirode glasa i promjena atributa razvijeno je nekoliko algoritama i metoda prepoznavanja govora i govornika. Proučavanjem formanta i njihovog podudaranja analizirane su snimke govornika. Uspoređivane su snimke istog govornika, ali drugačijeg tempa, tonaliteta, naglaska govora te računalno dodanim bijelim šumom.