Analiza prometnog opterećenja nad komponentom HSS u mreži LTE : diplomski rad - Vukšić, Marin (M. Vukšić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Pristupna mreža LTE (engl. Long Term Evolution) u odnosu na prethodne generacije pokretnih mreža uvodi poboljšanje u prijenosnoj brzini, smanjenju kašnjenja i kvaliteti usluge. Njena glavna karakteristika je ostvarivanje komunikacije bazirane u potpunosti na protokolu IP. Takvim se pristupom mrežnim korisnicima dopušta korištenje raznovrsnih multimedijskih usluga poput chatting aplikacije ili konferencijskog poziva. Arhitekturu LTE mreže možemo podijeliti na tri djela, pristupni (engl. Access), jezgreni EPC (engl. Evolved Packet Core) i upravljački (engl. Control). U upravljačkoj domeni nalazi se zasebna mreža IMS (engl. IP multimedia subsystem) koja pruža raznovrsne multimedijske usluge. Organizacija 3GPP (engl. 3rd Generation Partnership Project) nadležna je za standardizaciju sučelja u mrežama LTE i IMS. Nadalje, logika usluga implementira se na komponenti AS (engl. Application Server), a baza podataka u kojoj se nalaze pretplatnički podatci naziva se HSS (engl. Home Subscriber Server). Komunikacija između te dvije komponente ostvaruje se standardiziranim sučeljem Sh koje koristi signalizacijski protokol Diameter. U ovome radu analizirane su karakteristike komponente HSS s obzirom na sljedeće modele prometnih opterećenja: Poissonovo, eksponencijalno, linearno te uniformno. Testiranje se vršilo s ciljem otkrivanja točke ispada komponente HSS. Također, u svrhu testiranja napravljena je programska potpora koja omogućava implementaciju odabranih modela opterećenja. Sve komponente IMS podsustava nalaze se u laboratoriju kompanije SIEMENS C.V.C. smještene u Zagrebu. Razmatranjem dobivenih rezultata ustanovilo se da eksponencijalni model u najvišoj mjeri opterećuje komponentu HSS. Učestale promjene u frekvenciji slanja za posljedicu unose pogreške u odzivu protokola Diameter, kao i veliko vrijeme kašnjenja. U trenutku kada je HSS opterećen na ostalim sučeljima, ovaj problem može predstavljati kritičan slučaj. Rezultat takve okolnosti bilo bi smanjenje brzine obrade i povećanje broja neispravno obrađenih poruka.