Femtoćelije : diplomski rad - Završki, Nikolina (N. Završki, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Makroćelijske bazne stanice su stup mobilnih komunikacija. Budući da se ne mogu projektirati za savršenu pokrivenost signalom, logično je bilo razviti alternativna rješenja koja mogu istovremeno funkcionirati s makroćelijama. Najnovije rješenje za pokrivenost unutar zatvorenih prostora su femtoćelijski sutavi koji su nastali kao manja verzija pikoćelija. Prednost femtoćelija je prije svega u njihovoj jednostavnosti i lakoj implementaciji. Lako se integriraju s postojećim mobilnim sustavima, a za njihov rad je potreban običan DSL ili optički kabel. Konfiguriraju se kao i kućni ruteri. Korisnicima je ovo savršeno rješenje za bolji signal. Ali, kako bi femtoćelije mogle nesmetano raditi, bilo je potrebno dobro planiranje s postojećom mrežnom infrastrukturom te istraživanje kako bi se smanjile interferencije između raznih sustava. U ovom radu se uvodi u same femtoćelije kroz postojeće sustave, 2G, 3G, 4G, WiMAX te se obradila pojava i rješavanje problema interferencije s postojećim sustavima kao i sa samim femtoćelijama.