Ostvarivanje vizualnog učinka kaustike u stvarnom vremenu : diplomski rad - Banek, Teon (T. Banek, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Napredak brzine obrade podataka na računalu direktno utječe na kvalitetu računalne grafike koja se može ostvariti u interaktivnim aplikacijama. Mnogi zanimljivi, ali kompleksni vizualni efekti se sve više mogu ostvariti unutar zahtjeva interaktivnosti. Jedan od takvih efekata je kaustika. Učinak kaustike nastaje kada se svjetlosne zrake zbog refrakcije ili refleksije fokusiraju na manji dio površine. Cilj rada je usporedba različitih metoda ostvarivanja tog vizualnog učinka na računalu u stvarnom vremenu. Opisana je implementacija tehnike mapiranje kaustike u programskom jeziku C++ korištenjem biblioteke OpenGL. Osim te implementacije, za demonstraciju i usporedbu korištena je i tehnologija Nvidia OptiX za ostvarenje učinka kaustike tehnikom praćenja zrake.