Modeliranje i strukturiranje sustava upravljanja HVDC mreža opremljenih modularnim višerazinskim pretvaračima : diplomski rad - Skokna, Karlo (K. Skokna, 2015)
Sažetak na hrvatskom: isokonaponske istosmjerne (HVDC) mreže koriste istosmjernu struju za prijenos elektricˇne energije u elektroenergetskom sustavu. HVDC mreže odlikuju se smanjenim gubicima prijenosa u odnosu na uobicˇajene izmjenicˇne (AC) mreže koje koriste izmjenicˇnu struju i rade na manjim naponima. U okviru ovoga rada, a primjenom znanja iz teorije sustava, analizirani su razlicˇiti opisi i strukture upravljanja point-to-point te umreženih HVDC mreža. U tu je svrhu adaptiran poznati pristup iz teorije sustava za opis dinamicˇkih AC mreža te optimalni LQR problem. Kako bi se upravljanje svelo u okvire prakticˇne uporabe, korištena je metoda redukcije mjerenja. Iako nedavna istraživanja pokazuju povec ́ani interes za modularne topologije naponskih pretvaracˇa, ovakva vrsta ponašanja terminala, kao i strukturnog odabira parametara regulatora, tek je sada, po prvi puta, uklopljena u postojec ́i razvojni okvir mrežnih sustava.