Pregled i analiza metoda u kriptografiji : završni rad - Svržnjak, Lorena (L. Svržnjak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Kriptografija je znanost "tajnog pisanja", tj. znanost pohrane informacija tako da one budu čitljive samo onima kome su namijenjene. Koristi se matematikom i matematičkim metodama za šifriranje i dešifriranje podataka. Omogućuje tajno komuniciranje između dvije strane tako da treća strana ne može doći do značenja poruke bez ključa. Kriptografiju dijelimo na klasičnu i modernu. Unutar klasične kriptografije postoje supstitucijske šifre, šifre kod kojih se svako slovo otvorenog teksta zamjenjuje nekim drugim slovom ovisno o ključu, te transpozicijske šifre, šifre kod kojih slova otvorenog teksta mijenjaju položaj čime nastaje anagram. Modernu kriptografiju čine kriptosustavi s tajnim i javnim ključem. Kriptosustavi s tajnim ključem koriste isti ključ za šifriranje i dešifriranje stoga ključ mora biti tajan te se zbog toga takvi kriptosustavi nazivaju simetričnima. Najpoznatiji i najrašireniji takav kriptosustav je DES (engl. Data Encryption Standard). Kriptosustavi s javnim ključem koriste funkciju šifriranja iz koje je vrlo teško dobiti funkciju dešifriranja, pa funkcija šifriranja može biti javna što ukida potrebu razmjene ključeva koja je prisutna kod simetričnih kriptosustava. Još ih nazivamo asimetričnim kriptosustavima, a najpoznatiji takav je RSA kriptosustav. U sklopu rada implementirane su sve obrađene supstitucijske i transpozicijske šifre te RSA kriptosustav.