Nisko-ugljična strategija razvoja za energetiku i predviđanje emisija CO2 programom EFFECT : diplomski rad - Kelava, Marko (M. Kelava, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Niskougljična strategija razvoja temelj je za razvoj energetike s niskom razinom ugljika, ali i cjelokupnog gospodarstva. Europska unija predvodnik je u provođenju mjera smanjenja emisija posebice u energetici kao sektoru s najviše emisija. S ciljem smanjenja emisija istaknute su potrebne mjere za energetiku u zemljama EU-a, među njima i za Hrvatsku. Opisane su niskougljične strategije razvoja zemalja u EU i svijetu, a posebno su istaknute mogućnosti Hrvatske za ostvarivanje niskougljičnog razvoja. Kako bi se odredila odgovarajuća strategija izrađeni su alati za planiranje niskougljičnog razvoja. Posebno je opisan program EFFECT pomoću kojeg su napravljeni scenariji za elektroenergetski sektor Hrvatske te su analizirana predviđanja budućih emisija. Projekcije emisija napravljene su s obzirom na mogućnosti različitih provedbi niskougljičnih mjera te je napravljena usporedbena analiza scenarija.