Jezični model temeljen na neuronskoj mreži : diplomski rad - Stamenković, Florijan (F. Stamenković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu razmatraju se četiri različita pristupa izgradnji jezičnih modela. U uvodu se daje kratak osvrt na moguće primjene jezičnih modela općenito. Potom se definiraju modeli bazirani na zaglađenom prebrojavanju n-grama (korištenjem aditivnog zaglađivanja i zaglađivanja Kneser-Ney metodom), umjetnoj neuronskoj mreži bez skrivenih slojeva, log-bilinearnom modelu i ograničenom Boltzmannovom stroju. Razmatraju se teoretske i implementacijske posebnosti opisanih modela. Potom se modeli vrednuju standardnim mjerama i po uspješnosti na zadatku Microsoft Research Sentence Completion. Dobiveni rezultati se uspoređuju s rezultatima iz sličnih radova. Daje se kratko razmatranje vremenske i memorijske složenosti izrade i korištenja modela, kao i usporedba vremena treniranja korištenjem središnjih i grafičkih procesora.