Sustava upravljanja i nadzora ski-lifta : diplomski rad - Dadić, Stipo (S. Dadić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu diplomskog rada razrađena je postojeća struktura ski-lifta te su objašnjene izrađene funkcije za upravljanje i nadzor sustava ski-lifta u programibilnom logičkom kontroleru tvrtke Siemens serije S7-1200. Također, objašnjeno je i izrađeno vizualizacijsko sučelje (HMI) na operacijskom panelu tvrtke Simens za upravljanje i nadzor sustava ski-lifta. U radu objašnjen je hardverski dio sustava ski-lifta, gdje su na uvid dane detaljne karakteristike PLC-a, HMI panela i SCADA sustava. Također, razrađeni su zahtjevi na sustav gdje su detaljno objašnjene komponente sustava te razlozi njihovog uvođenja u sustav. Na taj način smo objasnili dva elektromotora te ulogu frekvencijskih pretvarača, dva sustava žičare te način rada i ulogu glavne i pomoćne žičare, škare za preuzimanje konopa gdje je objašnjen način u automatskom i ručnom načinu rada i detekciju nosača te način na koji je realiziran. Osim izrađenih funkcija za upravljanje i nadzor sustava ski-lifta u radu je realizirana funkcija omogućavanja skeniranja barkoda bez potvrde operatera. Na takav način postiže se veća učinkovitost sustava te bolja prohodnost skijaša prilikom velikih gužvi na sustavu ski-lifta.