Uspostava toka podataka sa senzora za nadzor okoliša putem sustava komunikacije strojeva : diplomski rad - Tamarut, Ivan (I. Tamarut, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Komunikacija strojeva se odnosi na komunikaciju bez ili s ograničenom ljudskom intervencijom, koja omogućuje usluge i aplikacije vezane uz specifičnu domenu primjene. Broj aplikacija koje koriste komunikaciju strojeva ubrzano raste i stoga se ona smatra jednom od najzahtjevnijih tehnologija za mrežne aplikacije nove generacije. Danas već postoje različite primjene M2M-koncepta u raznim područjima kao što su e-zdravstvo, pametni roboti, pametne kuće, pametne mreže, transportni sustavi i drugima. U sklopu diplomskog rada opisan je Ericssonov M2M DM sustav s naglaskom na njegovo ulazno i izlazno sučelje. Također napravljene su dvije aplikacije koje koriste taj sustav. Prva aplikacija je izrađena da se spaja na ulazno sučelje sustava. Napravljena je za mobilne telefone s operacijskim sustavom Android. Aplikacija koristi određene podatke sa senzora mobilnog telefona te ih šalje u sustav. Druga izrađena aplikacija putem izlaznog sučelja sustava dohvaća te podatke te ih grafički prikazuje u sklopu web preglednika.