Upravljanje u realnom vremenu zasnovano na Xenomai/Linux operativnom sustavu : završni rad - Bošnjak, Marijana (M. Bošnjak, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je predstavljen testni sustav kojeg čini Beaglebone Black platforma sa programskom podrškom Xenomai/Linux operativnog sustava. Cilj rada je bio ukazati na mogućnosti korištenja testnog sustava za upravljanje u realnom vremenu. Dinamika značajnog broja industrijskih procesa zahtijeva upravljanje u realnom vremenu. Upravljanje u realnom vremenu zahtijeva posebnan način implementacije algoritma upravljanja, posebne hardverske komponente te posebnu programsku podršku. Razvojem ugradbenih računalnih sustava otvaraju se mogućnosti korištenja gotovih i ekonomičnih rješenja kao što je Beaglebone Black razvojna platforma. U radu je opisan testni sustav te su istražene mogućnosti njegove primjene na probleme upravljanja u realnom vremenu. Rezultati provjera ukazuju da se uz pomoć testnog sustava mogu ostvariti zadovoljavajuće razine efikasnosti kada su u pitanju vremenska ograničenja na upravljanje. Kao probni algoritam upravljanja koristi se klasični PID regulator, izveden u programskom jeziku C, razvijen unutar Xenomai/Linux strukture.