Aplikacija za dojavu događaja na uređajima s operacijskim sustavom Android : završni rad - Sirovica, Borna (B. Sirovica, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Protokol MQTT (Message Queue Telemetry Transport) je otvoren, jednostavan i lagan protokol koji omogućava raspodijeljenu razmjenu poruka između krajnjih čvorova na principu objavi-pretplati. Pogodan je za komunikaciju uređaja s ograničenim resursima poput kratkog života baterije, male mrežne propusnosti i memorijskog kapacitete te visoke latencije. Središnju ulogu u MQTT komunikaciji ima posrednik koji gospodari razmjenom podataka prosljeđivanjem objava i pamćenjem pretplata. Klijenti komuniciraju isključivo preko posrednika s kojim održavaju trajnu TCP/IP vezu i razmjenjuju poruke. Kako bi aplikacija mogla implementirati protokol MQTT u projekt treba uključiti jednu od javno dostupnih klijentskih biblioteka i povezati ju s posrednikom MQTT otvorenog koda. Razvijena Android aplikacija nudi korisniku jednostavno sučelje za uspostavu konekcije s posrednikom, objavu poruka, slanje pretplata i pregleda pridošlih poruka. Protokol MQTT najviše se veže uz sve popularniji pojam Interneta stvari i samostalnu komunikaciju uređaja preko interneta (M2M).