Automatizacija postupka mjerenje veličine drvenih trupaca : završni rad - Lovrić, Mislav (M. Lovrić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovoga završnog rada je dio automatiziranog postupka obrade drvenih trupaca. Potrebno je obraditi sliku drvenog trupca i iz nje izvući potrebne informacije, točnije dužinu trupca te njegov promjer na sredini. Te podatke potrebno je spremati u tabličnom obliku za svaki pojedini trupac. Slika se dobiva iz kamere smještene iznad pokretne trake kojom trupci prolaze. Obrada slike ove teme zasniva se na oduzimanju pozadine, dakle na slici iz kamere imamo statične dijelove koje je potrebno oduzeti, i ono što će nam ostati biti će dinamični dijelovi, a to će biti upravo trupac. Na kraju potrebno je odrađeni dio uklopiti u cjelokupan proces automatizacije, te imati mogućnost komuniciranja sa ostalim dijelovima procesa. Drugi dio ovoga procesa, kojega ova tema ne zahvaća ali s kojim komunicira, jest programabilni logički kontroler (odnosno PLC). Komunikacija se obavlja nakon obrade slike, pa bi PLC trebao imati ulaz koji govori da li je slika uspješno obrađena ili ne, tj. jesu li dobiveni potrebni podaci za trupac koji se trenutno nalazi na traci.