Mjerenje udaljenosti u ravnini ceste kamerom postavljenom na vozilu : završni rad - Milić, Josip (J. Milić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom opisani su postupci dobivanja modela stvaranja slike, kalibracije kamere i preslikavanja točaka slike u ravninu ceste. Tim postupcima ostvarilo se mjerenje udaljenosti u ravnini ceste uz pomoć slike dobivene kamerom postavljenom na vozilu. Za mjerenje potrebna je relativno jeftina kamera i tanka podloga s kalibracijskim uzorkom. Postupak kalibracije kamere implementiran je uz pomoć C++-a, a ravninsko preslikavanje uz pomoć Pythona. Metode računalnog vida, potrebne za ovaj rad, implementirane su uz pomoć OpenCV biblioteke. Korišteni NumPy paket omogućio je stvaranje i korištenje matrica. Eksperimentalni rezultati pokazali su relativno vrlo precizno mjerenje udaljenosti u ravnini ceste korištenjem opisanih postupaka. Veće pogreške mjerenja uočile su se kod točaka u ravnini ceste koje su se nalazile na relativno velikoj udaljenosti od kamere.