Sustav za pohranu senzorskih podataka : završni rad - Veizović, Marko (M. Veizović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj završni rad obrađuje mogućnosti pohrane podataka izmjerenih pomoću senzora. Na početku je objašnjen način rada senzora i područja primjene. Potom je opisana korištena senzorska tehnologija i prikazan je model sustava. Objašnjena su svojstva baze podataka kao osnovnog načina pohrane podataka. Dana su glavna svojstva relacijskih baza podataka i načina korištenja SQL upitnog jezika. Prikazan je konkretan primjer relacijske baze. Potom je opisana i nerelacijska NoSQL baza podataka s konkretnim primjerom izvedbe. Ta dva tipa su uspoređena s obzirom na njihove značajke i performanse. Na kraju je objašnjen je princip arhitekture REST za dohvaćanje podataka iz baze.