Modeliranje i proračun optimalnih tokova snaga : diplomski rad - Ivičić, Štefan (Š. Ivičić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak ovog rada bilo je predočiti značaj optimalnih tokova snaga u rješavanju tehničkih i ekonomskih izazova prilikom vođenja elektroenergetskih sustava. Predočena je matematička formulacija optimalnih tokova snaga. Prikazane su najčešće korištene funkcije cilja koje su bit cijele optimizacije te ograničenja utemeljena na stvarnim fizikalnim veličinama koja nužno treba poštivati prilikom proračuna. Modelirana je IEEE test mrežu u programskom alatu NEPLAN kako bi se proveo proračun optimalnih tokova snaga. Pokazane su mogućnosti poboljšanja rada elektroenergetskog sustava pri različitim opterećenjima mreže i različitim ciljnim funkcijama optimizacije.