Model za analizu sentimenta u tvitovima na hrvatskome jeziku : diplomski rad - Dolović, Dino (D. Dolović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Blogovi, recenzije proizvoda, korisnički generirane poruke poput tvitova i ostali pisani tekstovi ogroman su izvor informacija i znanja. Takvi tekstovi i poruke u velikoj većini slučajeva iznose mišljenja i stavove autora o nečemu ili nekome. Agregacijom takvih mišljenja te njihovom automatskom obradom, odnosno analizom, uvelike se može doprinijeti osobama od interesa, najčešće poslovnim entitetima. Analiza sentimenta ili mišljenja zadatak je iz područja obrade prirodnog jezika te je predmet ovog diplomskog rada. U okviru ovog diplomskog rada proučeni su postupci za analizu sentimenta u mikroblogovima, s naglaskom na metode temeljene na nadziranom strojnom učenju. Provedeno je označavanje određenog skupa podataka, kojeg čine tvitovi koji se odnose na domenu dvaju pjevačkih emisija: The Voice te X Factor Adria. Nadalje, razvijen je model za analizu sentimenta u tvitovima na hrvatskome jeziku temeljen na nadziranom strojnom učenju koji omogućuje klasifikaciju tvita na razini cijele poruke. Provedeno je iscrpno vrednovanje na odgovarajućem skupu podataka, uključujući i analizu značajki. Dobiveni rezultati usporedivi su s rezultatima dobivenim na natjecanju SemEval-2013, uz postignutu F-micro mjeru od 87%, odnosno F-macro od 71%.