Audio skretnica za zvučničku kutiju s tri pretvornika koja koristi digitalne valne filtre : diplomski rad - Šiklić, Ivan (I. Šiklić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Cilj prvog dijela rada je napraviti trosmjernu aktivnu digitalnu skretnicu s točkama skretanja od 200 Hz i 2 kHz, optimiziranim IIR odzivom u programskom alatu FilterShop. Tri su zvučnika koja se nalaze u zvučničkoj kutiji – niskotonski, srednjetonski i visokotonski te na svaki od njih treba doći audio signal odgovarajuće frekvencije. Potrebno je također kompenzirati propade u točkama skretanja, što se radi koristeći razne mogućnosti i opcije programskog alata FilterShop. Također, dizajnirana su tri pasivna ljestvičasta RLC filtra koji dokazano imaju manju osjetljivost na tolerancije elemenata u pojasu propuštanja. Oni su pretvoreni u digitalne valne filtre koji imaju manju osjetljivost na kvantizaciju koeficijenata, a dizajn je provjeren u programu MATLAB. Uspoređena je osjetljivost klasičnog IIR digitalnog filtra s ljestvičastim digitalnim valnim filtrom i dobiveni rezultati su u skladu s Fettweis-Orchardovim teoremom – digitalni valni filtar pokazao je puno manju osjetljivost promjena njegove amplitudno-frekvencijske karakteristike na efekte kvantizacije koeficijenata u pojasu propuštanja.