Mali solarni fotonaponski sustavi : završni rad - Vuco, Stjepan (S. Vuco, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U nekoliko proteklih godina proizvodnja i instalirana snaga fotonaponskih panela su ubrzano rasle, a njihova cijena padala. Razlog tome je usavršavanje tehnologija, potreba cijelog svijeta za smanjenjem emisije stakleničkih plinova i želja za iskorištavanjem ogromnog potencijala Sunčevog zračenja. 30% svjetske instalirane snage fotonaponskih elektrana su upravo mali solarni fotonaponski sustavi, kojima se postiže distribuirana proizvodnja i rasterećenje elektroenergetskog sustava. U Hrvatskoj je zbog vrlo visokih otkupnih cijena električne energije iz malih fotonaponskih sustava gradnja istih izrazito isplativa. Međutim, zbog niskih kvota za otkup električne energije za nove fotonaponske sustave trenutno je izrazito teško dobiti status povlaštenog proizvođača električne energije. Prema svim predviđanjima ova tehnologija će se nastaviti razvijati a instalirana snaga malih fotonaponskih sustava rasti.