Algoritam raspodjele resursa za prilagodljivo strujanje putem protokola HTTP zasnovan na znanju o iskustevnoj kvaliteti : diplomski rad - Rambousek, Iva (I. Rambousek, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Uvodno su opisane tehnologije strujanja višemedijskog sadržaja s naglaskom na tehnologiju prilagodljivog strujanja putem protokola HTTP (engl. HTTP Adaptive Streaming, HAS). Definirana je iskustvena kvaliteta te opisani neki parametri koji utječu na iskustvenu kvalitetu kod HAS-a. Testiran je pristup više simultanih klijenata jednom HAS-poslužitelju preko zajedničke veze ograničene propusnosti. Zatim je opisan algoritam raspodjele mrežnih resursa za klijente koji istovremeno pristupaju istom HAS-poslužitelju koji se temelji na određenim parametrima iskustvene kvalitete te metaheuristici simulirano hlađenje. Razvijen je simulator pomoću kojeg se ispitao predloženi algoritam.