Performanse virtualnih lokalnih mreža u softverski upravljanim mrežama : završni rad - Červar, Mateo (M. Červar, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak ovog rada je bilo pobliže objasniti što su programski upravljane mreže, što su virtualne lokalne mreže, te kakve su performance virtualnih lokalnih mreža u usporedbi s “običnim” lokalnim mrežama. Govorio sam kako programski upravljane mreže (Software Defined Networks) nastoje postaviti programsko upravljanje u centar pozornosti, za razliku od sadašnjih mreža kojima su centar fizički uređaji. Sama mrežna arhitektura sastoji se od tri sloja : fizičkog, upravljačkog te aplikacijskog sloja. Neki od glavnih razloga zašto bi se koristile programski upravljane mreže su: mogućnost programiranja po potrebi, mogućnost kontrole cijele mreže s jednog mjesta, te kvalitetnija i sigurnija usluga. Uz SDN je razvijen i poseban protokol pod imenom OpenFlow. Cilj ovog “koncepta” jest pojednostavljenje mreža i uređaja, te olakšati posao programerima koji nadziru i održavaju te mreže. Jedna od velikih pogodnosti programski upravljanih mreža su Virtualne lokalne mreže. Za njih možemo reći da su grupa mrežnih uređaja koji se nalaze logički unutar iste domene razašiljanja, što znači da uređaji unutar istog VLAN-a mogu biti fizički udaljeni. VLAN logički dijeli mrežu u različite domene razašiljanja tako da se paketi razmjenjuju između vrata koji su postavljeni za isti VLAN. Paketi koji se šalju se označuju u komutatorima oznakom pripadnosti za određenu mrežu za koju su namjenjeni. Glavne pogodnosti su podjela domene razašiljanja bez potrebe za uređajima transportnog sloja poput usmjeritelja, preko sučelja je jednostavno grupirati korisnike mreže po funkcijama, odnosno, po određenim uvjetima, te pravilno dodjeljivati prava na resurse te mogućnost namještanja vrata logički, bez potreba za fizičkim promjenama tj. olakšano dodavanje, promjena i brisanje korisnika u mreži. Također, kroz rad je objašnjeno kako postaviti sve potrebne programe i okolinu, topologije, itd., kako bi svatko tko čita ovaj rad bio u stanju ponoviti testiranja i osobno se uvjeriti u poboljšanja performansi VLAN u odnosu na obične lokalne mreže.