Projektiranje radiofrekvencijskih niskošumnih pojačala s unipolarnim i bipolarnim tranzistorima : diplomski rad - Oljača, Andrea (A. Oljača, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Pojačalo se uglavnom sastoji od uređaja za pojačanje, ulazne i izlazne prilagodne ili priključne mreže. Pojačalo treba pojačati signal bez dodavanja šuma ili distorzije signala. Idealno, pojačalo neće uopće dodati šum i izobličiti signal. Cilj dizajniranja pojačala je minimizirati dodani šum i distorziju signala za vrijeme pojačanja amplitude signala. Kompromis u dizajnu omogućava postizanje najboljih performansi određenog aktivnog uređaja. Ovaj diplomski rad pokriva osnovne koncepte dizajna mikrovalnih pojačala, projektiranje i simulaciju pojačala. Pojačalo je projektirano s GaAs HEMT tranzistorom, uz ulaznu i izlaznu prilagodnu mrežu te ulaznu i izlaznu prilagodnu mrežu za napajanje. Pojačalo je optimizirano s obzirom na faktor šuma, pojačanje i stabilnost.