Model jakosti električnog polja na površini ljudskog tijela uz kretanje bežične endoskopske kapsule : diplomski rad - Lukovac, Bojan (B. Lukovac, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Izvršen je okviran pregled o endoskopiji i endoskopiji bežičnom kapsulom. Pobrojani su zahtjevi, preduvjeti, metode i prepreke lokalizacije bežične endoskopske kapsule. Odabran je prikladan model antene odašiljača u kapsuli. Antena je modelirana i emulirana u numeričkom elektromagnetskom simulatoru. Izvršene su brojne simulacije prostiranja elektromagnetskih valova s obzirom na okolno tkivo te su prikupljeni i analizirani proračuni jakosti električnog polja i Poyntingovog vektora u, na i u blizini ljudskog tijela. Ponuđena su dva modela gibanja bežične endoskopske kapsule probavnim sustavom zasnovana na mjerenjima kretanja hrane, magneta i slikovnih podataka zabilježenih endoskopskim kapsulama. Prikazan je utjecaj postavljanja antena u razne okoliše na širenje pripadnih elektromagnetskih valova i donesen zaključak o mogućnostima korištenja tih mjerenja za lokalizaciju endoskopskih kapsula.