Sustav za geometrijsku transformaciju i povezivanje dijelova slika : diplomski rad - Soldo, Antonio (A. Soldo, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tržište računalne i mobilne industrije danas je tržište najbržeg rasta i razvoja, a u zadnjih nekoliko godina rapidno raste interes za uređaje koji imaju mogućnost potpunog uranjanja u virtualni svijet. Iako se tehnologija najviše povezuje uz videoigrice, platforma nudi nove mogućnosti za video, internet oglašavanje i još mnogo više. Jedna od mogućnosti koje ta tehnologija može omogućiti je i ostvarivanje virtualnog razgovora, s tim da osoba s kojom razgovaramo bude animirani lik po želji. Trenutno to nije moguće jer je pola lica prekriveno HMD uređajem. Iako se taj problem može vrlo lako riješiti, ostaje još jedan problem. Naime, nijedan današnji program za praćenje lica nema mogućnost praćenja samo donje polovice lica. Ovaj rad zaobilazi navedenu problematiku tako što pretpostavlja jednu kameru na HMD uređaju koja snima donji dio lica, a onda takvu sliku spaja s unaprijed određenim ljudskim licem pazeći da to preklapanje bude što prirodnije. Prije nego što se uopće počnu obrađivati slikovni okviri kamere, kamera se kalibrira uz pretpostavku radijalne i tangencijalne distorzije. Zatim se na svakom okviru odvija poništenje distorzije koeficijentima dobivenim u procesu kalibracije. Nakon toga slijedi operacija modeliranja histograma prema histogramu pozadine kako bi varijacije u kontrastu i osvjetljenju bile što sličnije pozadini. Konačno se takva slika spaja u jednu cjelinu pomoću binarne maske zaglađene Gaussovim filtrom. Predloženo rješenje ne ovisi o specifičnom HMD uređaju niti o nekoj posebnoj kameri.