Nisko-ugljična strategija razvoja i njena uloga i okvir izrade : diplomski rad - Luburić, Zora (Z. Luburić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Pojam nisko – ugljična strategija razvoja (LEDS) nastao je na Okvirnoj konvenciji UN o promjeni klime (UNFCCC) u 2008. godini. LEDS se koristi za opisivanje dugoročnih nacionalnih gospodarskih razvojnih planova ili strategija koje obuhvaćaju niske emisije i gospodarski rast otporan na klimatske promjene. U radu je definirana uloga strategije LEDS, elementi izrade i sam proces izrade. Razmotrene su međunarodne klimatske politike, odgovarajuće mjere ublažavanja klimatskih promjena i posljedica, te LEDS kao alat za tranziciju k održivom razvoju. Dan je pregled postojećih projekcija za analizu scenarija emisija stakleničkih plinova, te identificirane su potencijalne mogućnosti za smanjenje emisija stakleničkih plinova u ključnim sektorima. Prikazane su neke od postojećih strategija nisko – ugljičnog razvoja u svijetu, EU te Hrvatskoj.