Uspostava bežičnog sustava za prijenos mjerenih medicinskih parametara pacijenta : diplomski rad - Medur, Denis (D. Medur, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Bežične tehnologije su prisutne u svakodnevici čovjeka te se velikom brzinom razvijaju, a time se širi njihova primjena. Razvitkom i širenjem primjene, bežične tehnologije su se počele primjenjivati u medicini. Cilj uvođenja bežične tehnologije kao i drugih tehnologija u područje medicine je poboljšanje kvalitete medicinske skrbi i nadzora pacijenata. Bežične tehnologije se uvode u medicinu radi bolje i efikasnije komunikacije između pacijenata i medicinskog osoblja. Prednosti bežičnih sustava, poput sustava opisanog u radu koji je testiran, su komunikacija i kontinuirani nadzor pacijenata koji je moguć putem Interneta pa se pacijenti mogu nalaziti u svome domu. Norma za bežični prijenos podata koja je odabrana za implementirani sustav je ZigBee. Odabrana je ZigBee norma zbog arhitekture mreže i male potrošnje energije. Bitna karakteristika je mala potrošnja energije jer bi ti sklopovi trebali biti mobilni i imati što veće vrijeme rada kako bi se pacijent s tim sklopovima mogao kretati. Implementirani sustav koristi ZigBee normu kao temelj za prijenos podataka koji su očitani sa senzora, a nakon toga se podatci primaju na računalu i pohranjuju. Podatci se pohranjuju u CouchDB bazi podataka uz korištenje Java programa, pomoću kojeg se podatci pohranjuju u JSON obliku u CouchDB.