Procjena parametara kvalitete digitalnih televizijskih normi : diplomski rad - Šego, Ana (A. Šego, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Satelitske komunikacije omogućavaju prijenos signala između pošiljatelja i primatelja preko satelita. Najvažnija i najrasprostranjenija primjena satelitskih komunikacija je digitalna satelitska televizija. Izvorna norma za modulaciju i kodiranje digitalne satelitske televizije je DVB-S, a norma novije generacije je DVB-S2. Uvođenjem DVB-S2 norme omogućena je primjena Adaptivnog kodiranja i modulacije (eng. Adaptive coding and modulation, ACM) i primjenjuju se poboljšane tehnike kodiranja i moduliranja signala. Procjena parametara kvalitete DVB-S i DVB-S2 normi pokazala je da DVB-S2 norma pruža kvalitetniji prijenos digitalnog TV signala putem satelita, odnosno povećana je učinkovitost u prijenosu podataka i zadržana je optimalna zaštita podataka.