Matematičko modeliranje i identifikacija parametara malog vjetroagregata : diplomski rad - Đuranec, Nikola (N. Đuranec, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je dan pregled malih vjetroagregata prema tipu izvedbe. Analizirani su konstrukcijski aspekti karakteristični za male vjetroagregate i pružen je osvrt na stanje na tržištu. Predstavljen je model pretvorbe energije vjetra zasnovan na modelu aktuatorskog diska, rotirajućeg diska i teorije segmenata lopatice. Provedena su ispitivanja električnog generatora i elektroničkog regulatora napona vjetroagregata Aeolos-H snage 2 kW. Izmjereni podaci iskorišteni su pri modeliranju simulacijskog sustava vjetroagregata. Prema predstavljenom modelu iskorištavanja energije vjetra i rezultatima ispitivanja električnog generatora i elektroničkog regulatora izrađen je simulacijski model vjetroagregata.