Utjecaj ionosfere na širenje radiovalova : diplomski rad - Rašić, Denis (D. Rašić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ionosfera predstavlja plazmeni sustav niske gustoće koji sadrži pozitivne i negativne nabijene čestice što uzrokuje promjene u širenju elektromagnetskih valova. Obzirom da su radiovalovi elektromagnetski valovi, interakcija tih valova i plazme u ionosferi je važna za širenje radiovalova jer plazma provodi elektromagnetske valove bolje od velike većine materijala. U radu je objašnjena struktura ionosfere. Također je pokazana ovisnost ionosfere o Sunčevoj aktivnosti, dobu i trajanju dana, kao i utjecaj ionosfere na širenje radiovalova određenih frekvencija.