Interakcija između transformatora i elektroenergetskog sustava : diplomski rad - Garibović, Mario (M. Garibović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Rad sadrži teoretski uvod u problem oscilatornih prenapona u mreži, koji za posljedicu imaju pojavu unutrašnjih rezonantnih prenapona na transformatoru. Opisano je modeliranje transformatora i ostalih elemenata elektroenergetske mreže prilikom prijelaznih pojava. Razmatrane su interakcije transformatora s ostalim elementima elektroenergetskog sustava prilikom prijelaznih pojava, proučavana je izolacija transformatora, njena svojstva i utjecaj starenja na parametre izolacije, prikazani primjeri različitih kvarova transformatora iz prakse, napravljen model ovisnosti impedancije transformatora o frekvenciji u ATP-u, te su na kraju date preporuke za zaštitu transformatora od unutrašnjih rezonantnih prenapona nastalih zbog različitih prijelaznih pojava u mreži.