Izračun učinaka edukativno-informativnih mjera energetske učinkovitosti : diplomski rad - Mašić, Marina (M. Mašić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu ukratko je opisano što je to energetska učinkovitost, zašto se ona provodi i koje su njene prednosti, a detaljno su razrađene edukativno-informativne mjere energetske učinkovitosti. Navedeni su razni primjeri pilot projekata i projekata u Hrvatskoj čiji je zadatak bio provesti edukativno-informativne mjere. Ono što u njima nije precizirano jest kako izračunati učinke tih mjera, a upravo to je glavna tema ovoga rada. Europska unija smatra kako je ispravna metoda kojom će se učinci računati, metoda odozdo prema gore, pa je upravo stoga opisana sama metoda i kako je ona primjenjena na primjeru eko-vožnje i energetskih pregleda. Detaljan izračun učinaka edukativno-informativnih mjera prema toj metodi još uvijek nije preciziran. Iz navedenih projekata koji su provedeni u stranim državama, ali i u Hrvatskoj do izračuna učinaka jednostavnije se dolazi mjerenjem potrošnje energije prije i poslije same edukacije korisnika ukoliko broj korisnika nije prevelik. Iz tog razloga, u samom radu, u zadnjem poglavlju, dana su tri nova prijedloga provedbe edukatvno-informativnih mjera energetske učinkovitosti i prijedlog aplikacije koji bi mogli pomoći pri dobivanju željenih podataka.