Moderni simetrični blokovni kriptosustavi : diplomski rad - Jurišić, Alen (A. Jurišić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu obrađeni su moderni simetrični blokovni kriptosustavi DES i AES. Nakon povijesnog pregleda, prikazana je teoretska pozadina tih kriptosustava, odnosno razrađeni su odgovarajući algoritmi na kojima su zasnovani ti kriptosustavi. Naposljetku je opisana i sama kriptoanaliza takvih kriptosustava, među kojima su najznačajnije linearna i diferencijalna kriptoanaliza. Sve odgovarajuće operacije na kojima su zasnovani algoritmi koji predstavljaju DES i AES su implementirane u programskom jeziku C i prikazane su u zadnjem poglavlju ovog rada.